22Ιανουάριος2019

17 Δεκεμβρίου 2009 Γράφτηκε από την 

Γυναίκες & Επιχειρηματικό Περιβάλλον

tech-16«Τα τελευταία δέκα χρόνια ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των γυναικών στο επιχειρηματικό περιβάλλον» επισήμανε μεταξύ άλλων η Αγγελίνα Μιχαηλίδου, Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΙΑΓΜΕ της ΕΕΔΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε

πριν λίγες ημέρες με εκπροσώπους των ΜΜΕ, για το συγκεκριμένο θέμα. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το World Economic Forum, έδειξαν ότι η εξέλιξη αυτή συσχετίζεται με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς (όπως η εκπαίδευση, η υγεία/πρόνοια, η επαγγελματική ζωή, η πολιτική κ.ά.) με το κατά κεφαλή υψηλότερο επίπεδο ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και το δείκτη ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ομοίως, άλλες έρευνες συσχετίζουν τη συμμετοχή περί το 30% των γυναικών στην ανώτατη διοίκηση εισηγμένων εταιρειών, με την αυξημένη κερδοφορία και τη μακροβιότητα των αντίστοιχων εταιρειών. Γι’ αυτό και τα εγκυρότερα business schools, όπως π.χ. το Harvard, έχουν εισαγάγει σταδιακά, ειδικά τμήματα, ώστε να προετοιμάσουν γυναίκες για ανώτατη διοίκηση.

Με αριθμούς: 9,3% είναι το ποσοστό των γυναικών managers που εργάζονται σε τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου το 2008, 68% των γυναικών απορρίπτουν την αναρρίχηση σε ανώτατες διοικητικές θέσεις με κάθε τρόπο, ακόμα και αθέμιτο, σύμφωνα με έρευνα της Bari/Focus, 61% της ίδιας έρευνας πιστεύει ότι η γυναίκα πρέπει να συνδυάζει την επαγγελματική της ζωή με την προσωπική και όχι είτε το ένα μόνο, είτε το άλλο

Η Πρόεδρος του ΙΑΓΜΕ επισήμανε σχετικά: «Το θέμα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο στις μέρες μας επειδή η ανθρωπότητα ζητά άμεση ανατροπή της καταδικαστικής για το περιβάλλον πορείας και την έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι χρειάζεται άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ταλέντων ώστε να πετύχουμε διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η διαφορετικότητα στην αντίληψη και ο διάλογος συμβάλλουν στην καλύτερη συλλογική αντιμετώπιση κρίσεων. Δεδομένου λοιπόν, ότι οι γυναίκες αποτελούν το 50% των εν δυνάμει ανθρώπινων πόρων, που δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος της γης παραμένουν αναξιοποίητες, οι αναλυτές μιλούν για άμεση δραστηριοποίηση αυτών των πιθανών ταλέντων, ώστε αυτή η κινητοποίηση να προλάβει να αποτελέσει αντίδοτο στην περιβαλλοντική και οικονομική κρίση».

Στη συνάντηση μίλησε και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο οποίος για μια ακόμη φορά υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ΕΕΔΕ στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Ο Κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στο νεοσύστατο Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, τονίζοντας με έμφαση ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι ανταγωνιστική άλλων παρεμφερών φορέων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ υπογράμμισε το ρόλο του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών στη διαμόρφωση υψηλής επαγγελματικής συνείδησης των γυναικών μάνατζερ και επιχειρηματιών. Επισήμανε επίσης ότι η δημιουργία διαπροσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ τους, πραγματοποιείται με μελέτες, εισηγήσεις, συνέδρια, δημοσιεύσεις και υψηλού επιπέδου επιμορφωτικά προγράμματα.

πηγη