20Ιανουάριος2019

18 Δεκεμβρίου 2012

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία"

«Μακεδονία» αποκαλεί τα Σκόπια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη, τονίζοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το όνομα οφείλεται «στους Έλληνες καπιταλιστές».

Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου στην εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija», η Ι. Γαϊτάνη δήλωσε ότι «άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε δηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία».

Η ίδια πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη της, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ονομασία. «Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».

Οι δηλώσεις της έγιναν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Νοέμβριο, όταν και απορρίφθηκε το αίτημα των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Aντιπαράθεση Μ. Κεφαλογιάννη - Π. Σκουρλέτη

«Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα» δηλώνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε ανακοίνωσή του «σχετικά με ανιστόρητες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε συνέντευξή της, πριν τρεις εβδομάδες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη, κατηγορεί την Ελλάδα για αδιέξοδο με τα Σκόπια, καταλογίζοντας στη χώρα μας "οικονομικό επεκτατισμό", εξαιτίας "καπιταλιστικών συμφερόντων".

Δεδομένης και της συμμετοχής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του σκοπιανού "αλυτρωτισμού", αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση του. Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις; Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα» τονίζει ο Μ. Κεφαλογιάννης.

Για «άσφαιρο αντιπερισπασμό της ΝΔ που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων» και που «δεν πείθει κανέναν», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. «Άλλωστε, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο κ. Σαμαράς είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που έχει βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «είναι σαφής από την πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα, δηλαδή: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». «Αλήθεια η θέση του κ. Σαμαρά ποια είναι σήμερα;» διερωτάται ο κ. Σκουρλέτης.

 

 

ΠΗΓΗ | capital.gr