18Ιούνιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
01 Μαρτίου 2016 Γράφτηκε από την 

Η συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2015 στο δήμο Αγρινίου

Συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2015 στο δήμο Αγρινίου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος. Σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2015, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου σε οικονομικά και διοικητικά θέματα, και πιο

συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών του δήμου, έργα του ΕΣΠΑ που έκλεισαν αλλά κάποια άλλα γεφυρώθηκαν, ακόμη στην αναδιοργάνωση υπηρεσιών του δήμου με παράλληλη αξιοποίηση του υπαλληλικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του δήμου για την αποτελεσματικότητα και την συνέπειά τους. Αναφέρθηκε ακόμη στην επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, με επαναλειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και μείωση των τελών κατά 50%. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε πως το θέμα της επαναλειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν είναι εισπρακτικό. Για τις αδειοδοτήσεις του ΔΑΚ, του κολυμβητηρίου και του ΑΝΕΣΙΣ, καθώς επίσης τη λειτουργία της Πινακοθήκης, τη δράση του 9ου Μαραθώνιου « Μιχάλης Κούσης», τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο είναι 3ο στη χώρα σε δικαιούχους, την λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την πρόσληψη του Ν. Καραγεώργου, τη διοργάνωση του Final Four τελικού κυπέλλου γυναικών στο βόλευ, τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, την αξιοποίηση των ανέργων που απασχολήθηκαν στον δήμο με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς επίσης και την κινητοποίηση του δήμου για τα πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και τη συμμετοχή και στήριξη του δήμου στο Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για την υγεία και το νοσοκομείο. Αναφέρθηκε δε, και στο θέμα των σκουπιδιών του Πύργου, αλλά και στην προσπάθεια για τον άξονα της Ε.Ο. Αγρινίου - Καρπενησίου, και ακόμη στην αναγκαιότητα να ενωθεί το Αγρίνιο με την Ιόνια Οδό. Τέλος, να αναφέρουμε πως ανακοίνωσε και την ένταξη του δήμου μαζί με την Πάτρα, σε πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί από κοινού με την Περιφέρεια στις 08.03.2016.

Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Χειμώνας έκανε τον απολογισμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, όπως μάλιστα είχε ανακοινώσει και στα τέλη Γενάρη [βλ.εδώ].

Από την αντιπολίτευση την αρχή των τοποθετήσεων έκανε ο κ. Π. Μοσχολιός, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως « αν στόχος του δημάρχου ήταν να αφήσει την αντιπολίτευση άφωνη, το πέτυχε», για να συνεχίσει λέγοντας πως « ο δήμος βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, βεβαίως δεν κρίνεται για τον ενάμισι χρόνο παρουσίας, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα είναι ικανό για να κρίνει κανείς πως δεν έγινε τίποτα καινούριο». « Εκτός από τα έργα που δημοπρατήθηκαν με χρήματα της ΔΕΥΑ» συνέχισε ο κ. Μοσχολιός, « δεν υπάρχει καμία νέα δράση, αλλά διατηρούνται οι παλιές και μάλιστα με όχι τόσο επιτυχία», ασκώντας αυστηρή κτιρική και στο θέμα του Ημιμαραθωνίου, που διεξήχθη μόλις την περασμένη Κυριακή, λέγοντας πως η εκδήλωση υποβαθμίστηκε βγαίνοντας από το καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ο σημερινός δήμος θέλει όραμα, πράγμα που δεν έχει η σημερινή δημοτική αρχή».

Στη συνέχει, ο κ.Καμμένος τοποθετήθηκε από την παράταξη της οποίας ηγείται ο κ. Τραπεζιώτης, αφού ο τελευταίος χρειάστηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Ο κ.Καμμένος ξεκίνησε λέγοντας πως « αν πάρουμε τα προγράμματα των παρατάξεων, θα είναι ιδανική εικόνα, αν θέλουμε να ανατρέξουμε στα 2-3 τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ενστερνιστούμε την άποψη του κ. Μοσχολιού», και συνέχισε « αν ο στόχος της νέας δημοτικής αρχής ήταν περισσότερα λαμπιόνια, και το φαίνεσθαι, δεν ήταν αυτό το αναμενόμενο». Έκανε κριτική στη δημοτική αρχή, αναφερόμενος, στο πάρκο, στο πολεοδομικό, στην μη αξιοποίηση τού παλιού νοσοκομείου, στο ότι δεν υπήρξε ούτε μια δέσμευση οικοπέδου οσον αφορά το πανεπιστήμιο, σε παράπονα από περιφερειακά στάδια και συλλόγους για το ότι δεν έγινε κανένα έργο στον αθλητικό τομέα, αλλά και στο κλειστό της αερογέφυρας που προχωρά μεν αλλά κατάντησε το γιοφύρι της Άρτας δε, και στο θέμα των σχολικών τροχονόμων και στις καθαρίστριες που επανήλθε με συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά και στο θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του δήμου, αφού μόνο χρησιμοποιήθηκε το κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του ΚΕΠ.

Ο κ. Παπανικολάου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε πως δεν ακούστηκε τίποτα για τις πραγματικές ανάγκες αυτής της πόλης, αναφερόμενος σε περιοχές όπως η Μακρυνεία που έχουν πρόβλημα με την ύδρευση, αλλά και στο Κέντρο υγείας στη Γαβαλού που δεν εφημερεύει, ενώ επικριτικός ήταν και για την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας και της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν ειπώθηκε τίποτα για τα αποθεματικά, ενώ δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, και οι αγρότες δε στηρίχτηκαν».

Ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο, ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς του φοιτητή που τραυματίστηκε στο ύψος του ΚΤΕΛ προσπαθώντας να διασχίσει το δρόμο, καθώς όπως είπε «οι ενέργειες και του Α.Α. δεν ήταν αρκετές για την αποτροπή του τραγικού αυτού συμβάντος». Θύμισε στον δήμο πως τάχτηκε υπέρ στο «Μένουμε Ευρώπη» αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως κάνει τους ίδιους χειρισμούς με την προηγούμενη δημοτική αρχή. « Ο δήμος Αγρινίου είναι ανοχύρωτη πόλη, με ελλειμματική υπόσταση δικτύων και ύδρευσης, και με διακοπές νερού ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανοικτή πληγή στο κέντρο της πόλης το πάρκο, αναξιοποίητη δημοτική περιουσία, τεράστιο σχολικό πρόβλημα, έλλειψη περιουσιολογίου, καμία οργανωμένη αποθήκη υλικών, αν και στο θέμα του πολιτισμού κάτι γίνεται και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια» για να καταλήξει λέγοντας πως «οι δικές μας κόκκινες γραμμές δεν είναι η ευρωζώνη αλλά οι ζωές μας«.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γκούντας, ο οποίος μίλησε με οικονομικά στοιχεία, λέγοντας πως το 2015 ξεκίνησαν με δέσμευση διαθεσίμων και στην πορεία το ποσοστό των πληρωθέντων τιμολογίων ανήλθε στο 95%, πράγμα που είναι επιτυχία για τον δήμο. Τα ποσά που πληρώθηκαν ήταν 550.000 ευρώ σε δικαστικές αποφάσεις, επιχορηγήσεις της ΚΕΔΑ με 500.000 ευρώ, του ΔΗΠΕΘΕ με 150.000 ευρώ, τον ΟΚΑΝΑ με 25.000 ευρώ ενώ αποδόθηκε όλη η επιχορήγηση στην ΚΕΠΑ. Σε σύγκριση με το 2014, πετύχαμε μείωση ελαστικών δαπανών κατά 700.000 ευρώ, αυξήθηκαν κατά 224.000 ευρώ οι εισπράξεις εσόδων, με τα έσοδα του δήμου να ανέρχονται στις 31.12.2015 στο 1.209.000 ευρώ.