26Ιούλιος2017

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
25 Φεβρουαρίου 2016 Γράφτηκε από την 

Ψυχική υγεία και ευημερία

Στην Ευρωπαική Ενωση οι διαταραχές Ψυχικής Υγείας βρίσκονται σε έξαρση. Η αυτοκτονία παραμένει υψηλή αιτία θανάτου. Από τις ψυχικές διαταραχές και αυτοκτονίες υποφέρουν άτομα,οικογένειες και κοινότητες και αποτελούν την κύρια αιτία ανικανότητας που επιβαρύνει τα διάφορα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας, αγοράς εργασίας, οικονομίας και κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρωπαική Ένωση.

Η Ψυχική Υγεία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Το δικαίωμα αυτό καθιστά τους πολίτες ικανούς να απολαμβάνουν ευημερία, ποιότητα ζωής και υγεία. Προωθεί τη μάθηση, την εργασία και τη συμμετοχή στην κοινωνία.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ
Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή και σοβαρή ψυχική διαταραχή και ένας παράγοντας επικινδυνότητας που οδηγεί σε συμπεριφορά αυτοκτονίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας πολίτης αυτοκτονεί κάθε εννέα λεπτά ενώ ο αριθμός για απόπειρες αυτοκτονιών εκτιμάται ότι είναι δέκα φορές μεγαλύτερος.

Οι αρμόδιοι φορείς και οι σχεδιαστές της πολιτικής καλούνται να δραστηριοποιηθούν στην πρόληψη της αυτοκτονίας και της κατάθλιψης λαμβάνοντας υπόψιν :

- Να βελτιωθεί η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που αφορούν την ψυχική υγεία.
- Να περιορίσουν την πρόσβαση σε πιθανά μέσα αυτοκτονίας
- Να ληφθούν μέτρα ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου
- Να ληφθούν μέτρα για τη μείωση παραγόντων επικινδυνότητας που οδηγούν στην αυτοκτονία, όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατάχρηση ουσιών, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κατάθλιψη και το άγχος.
- Να παρέχονται υποστηρικτικοί μηχανισμοί (π.χ. τηλεφωνικές υποστηρικτικές γραμμές) στα άτομα που είτε αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είτε έχασαν κάποιον ως αποτέλεσμα αυτοκτονίας.

γράφει η Βασιλική ΠαλαιογιάννηΒασιλική Παλαιογιάννη

Κοινωνική Λειτουργός

Η Βασιλική Παλαιογιάννη γεννήθηκε στις Παπαδάτες Αγρινίου.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι Πάτρας και διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Έχει εργαστεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αγρινίου, με την ιδιότητα της Κοινωνικής Λειτουργού αλλά και της Επιμελήτριας Ανηλίκων, στο Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας Αγρινίου από τον οργανισμό Εργατικής Εστίας, στο Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στο Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Μεσολογγίου, ως εκπαιδεύτρια στα Ι.Ε.Κ, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερβολικής χρήσης υπηρεσιών διαδικτύου για παιδιά και εφήβους.

Παρακολουθεί σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες έτσι ώστε να ενημερώνεται διαρκώς για τις θεραπευτικές διεξόδους σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις

Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα TOEICMs και έχει καλή γνώση των Dos, Windows, Ms – office(Word, Access. Είσοδος δεδομένων και στατιστική ανάλυση σε Excel), Internet, E-mail (Ms Outlook), καθώς και Τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης.