24Μάιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
21 Ιουλίου 2013 Γράφτηκε από 

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο VRES-AGRINIO.GR

Συναντήσαμε τον Γρηγόρη Βαλτινό, στα παρασκήνια της θεατρικής παράστασης ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ που παίχτηκε στην πόλη μας στις 17 Ιουλίου και μας μίλησε για την παράσταση, τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τις αντιδράσεις του κοινού και την κατάσταση.

Μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο των 25 παραστάσεων στο θέατρο Badminton που παρακολούθησαν πάνω από 50.000 θεατές,ο Δήμος Αγρινίου, η ADaM Productions και η 5Η ΕΠΟΧΗ παρουσίασαν σε καλοκαιρινή περιοδεία την παράσταση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…» στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Μιχάλης Κούσης.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη, και πρόκειται για μια πολιτική μουσική παράσταση, η οποία μας μεταφέρει στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή το '22 έως σήμερα.

me-valtino

Για την παράσταση μας είπε 

" Είναι μια παράσταση με την οποία αισθάνομαι απόλυτα συμβατός, παρόλο που είμαι ηθοποιός του θεάτρου, της πρόζας.
Είναι μια παράσταση - πολυθέαμα, που συνδυάζει πολλά είδη θεάτρου και αγγίζει την ιδιότητα του μιούζικαλ.
Ο θεατής επιστρέφει στη μεγάλη ποίηση και στις παλιές αξίες που ξεχάσαμε γι' αυτό και καταλήξαμε εδώ που είμαστε και στην ιδεολογία που ξεχάσαμε και πρέπει να ξαναβρούμε "

Για τον Μίκη Θεοδωράκη 
"Η επαφή μας με τον Μίκη μας έδωσε δύναμη, μας έδωσε φτερά και μας πείσμωσε.
Ο Μίκης παραμένει νέος, είναι η συνεχής επανάσταση, η επανάσταση ακόμη και μέσα στην επανάσταση,
και όχι μόνο με την έννοια της αριστερής ιδεολογίας αλλά με την έννοια του ανθρώπου που κοιτάει ψηλά "

Για την κατάσταση στην Ελλάδα
"Το σύστημα έχει πολύ έξυπνους τρόπους να επιβάλλεται γι'αυτό και ο κόσμος πρέπει να βρει έξυπνους τρόπους. Ο εχθρός είναι πια αόρατος, παλιά έβγαινες στο δρόμο και έλεγες οτι αγωνίζεσαι ενάντια στο κεφάλαιο,
ενάντια σε έναν σκληρό εργοδότη, σε ένα σκληρό κράτος. Δεν αξίζει να αγωνιστείς απέναντι σε μια σκληρή κυβέρνηση, γιατί και να την ρίξεις, θα έρθει η επόμενη.


Ήταν λάθος μας να δώσουμε τα φώτα του πολιτισμού και της σοφίας, σε όλον τον πλανήτη.

Ήταν λάθος μας να πιστεύουμε πως δεν θα πληρώναμε για τον τρόπο ζωής μας, δεν έιμαστε άμοιροι ευθυνών,
αλλά πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι προδότες, αυτοί που δεν οχύρωσαν την πατρίδα μας. Μια παγκόσμια οικονομική κρίση βλέπουμε τις αδύναμες χώρες να γκρεμίζονται.
Αυτός ο θάνατος έχει προαναγγελθεί. Από δω και πέρα το μόνο πράγμα που θα μας σώσει είναι να παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε το θηρίο που λεγεται παγκόσμιο συστημα."

Για τον κόσμο στις παραστάσεις

"Ο κόσμος παίρνει δύναμη στην παράσταση. Το θέατρο ενεργεί βραδυφλεγώς, δεν θα πέσει το σύστημα μετά από μια θεατρική παράσταση, αλλά μια θεατρική παράσταση θα βοηθήσει να πέσει το σύστημα "