24Μάιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
06 Ιουλίου 2013 Γράφτηκε από 

Ο Κώστας Κάππας μιλάει για την παράστασή του και για τις κομμένες παραστάσεις στο Αγρίνιο

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Κάππα με αφορμή την θεατρική παράσταση "ΤΟ ΤΑΒΛΙ" που έδωσε χτες το βράδυ στο Κηποθέατρο του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου με επιτυχία. Πρόκειται για την παράσταση του Δημήτρη Κεχαϊδη στην οποία παίζουν ο Κώστας Κάππας και ο Σωκράτης Πάτσικας, με τον Κώστα Κάππα να είναι και ο σκηνοθέτης.
 
Κε Κάππα, στο ΤΑΒΛΙ κάνετε και την πρώτη σας σκηνοθετική απόπειρα. Πώς ήταν η εμπειρία σας αυτή ?
 
Δεν ήταν πολύ δύσκολο γιατί ο Δημήτρης Κεχαϊδης έχει σαφείς σκηνοθετικές οδηγίες μέσα στο κείμενό του. Την παράσταση την ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια και την σκηνοθεσία την είχαμε αναλάβει μαζι με τον Νίκο Ορφανό που έπαιζε τότε στην παράσταση. Τώρα συνεργαζόμαστε με τον Σωκράτη Πατσίκα ( σ.σ. στον ρόλο του Φώντα) ο οποίος είναι εξαιρετικός ηθοποιός και έχουμε έναν κοινό κώδικα που κάνει εύκολη την σκηνοθεσία.
 
Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972, 40 χρόνια πριν, υπάρχουν ομοιότητες με το σήμερα ?
 
Υπάρχουν τεράστιες ομοιότητες και αυτό είναι και το λυπηρό. Στο έργο έχουμε να κάνουμε με δύο ανθρώπους που ζουν σε μια λαϊκή αθηναϊκή αυλή, ελαφρά κομπιναδόροι, που δεν πειράζουν κανέναν όμως, και σε κάποια φάση πάνε να κάνουν τα τέρατα, χωρίς όμως επιτυχία.
Και δυστυχώς ενώ ο Κεχαϊδης γράφει κάτι το εξωπραγματικό για τότε, να νοικιάσουν δηλαδή ένα καράβι και να φέρουν μαύρους από την Αφρική, αυτή η κομπίνα που φαινόταν τότε τρομερή, σήμερα ειναι το τίποτα μπροστά σε αυτά που γίνονται. 
Οι τύποι αυτοί είναι πολύ αναγνωρίσιμοι σήμερα, αρκεί να έχει κανείς παρατηρητικότητα. 
 
Στα δύο αυτά χρόνια που παίζεται η παράσταση έχετε δει διαφορά στην έκφραση και την διάθεση του κοινού ?
 
Εμείς ξεκινήσαμε το θεατρικό αυτό έργο, πριν από δυο χρόνια περίπου όπου εμπνεύστηκα το σκηνικό της παράστασης, να παιχτεί σε αυλή κτλ και βρήκα τότε τον Νίκο Ορφανό και το ξεκινήσαμε μαζί. 
Τότε, μπαίναμε στην κρίση, και οι παραστάσεις μας ήταν sold out, κάθε καλοκαίρι τα εισιτήρια εξαντλούνταν και ΤΟ ΤΑΒΛΙ είχε γίνει κλασική παράσταση των Αθηνών. Ο κόσμος ήταν χαρούμενος, και εξακολουθεί να τη χαίρεται, όμως η διάθεσή του έχει αλλάξει, είναι πιο στενοχωρημένος. 
 
Η κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σας ? Υπήρχε κάτι που κάνατε διαφορετικά τότε και έχει αλλάξει τώρα?
 
Σίγουρα έχω κόψει πολλά, προσπαθώ να μην κόψω άλλα, γενικά και 'μεις είμαστε απλήρωτοι από πολλά πράγματα, και από δουλειές που έχουμε κάνει στην τηλεόραση. Σε γενικές γραμμές βέβαια έχω ευνοηθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχω πάρει την κατάσταση στα χέρια μου με δουλειές που επιλέγω εγώ, αλλά γενικότερα θεωρούμαι και τυχερός γιατί έχω αυτές τις δουλειές. 
Να φανταστείτε πως σε μία παράσταση που θα παίξω τον χειμώνα, έγινε οντισιόν για τρεις μικρούς γυναικείους ρόλους και ήρθαν 700 κορίτσια.
 
Σε περίοδο κρίσης, κάνουμε περισσότερους συμβιβασμούς ?
 
Ναι, έχω κάνει συμβιβασμούς, δεν είχα σκοπό να παίξω σε καθημερινό. 
Μου έγινε πρόταση από το Mega και τελικά ήμουν χαρούμενος που έπαιξα γιατί ήταν πολύ καλοί οι σκηνοθέτες, και ήταν πολύ διαφορετικά απ' αυτό που φανταζόμουν. Πιεστικό μεν, αλλά ήταν μια καλή δουλειά και ένας συμβιβασμός που οδήγησε σε κάτι καλό. Συμβιβασμό χοντρό δεν θα έκανα, εκτός και αν είχα παιδιά και οικογένεια.
 
Η κρίση στην τηλεόραση είναι εμφανής και εκεί. Βλέπουμε πως στην Ελλάδα προωθούνται πολύ τα τούρκικα σήριαλ, και παλιότερα βραζιλιάνικες σειρές. Τι είναι αυτό που θεωρείτε πως φταίει περισσότερο και δεν έχουν οι ελληνικές σειρές ανάλογη εξέλιξη και προώθηση στις ξένες αγορές?
 
Με το mega το "ΝΗΣΙ" ήταν να προωθηθεί στο εξωτερικό αλλά κάτι συνέβη με την κόπια. Τα τούρκικα σήριαλ απευθύνονται σε τεράστια αγορά τα χρήματα είναι πολλά, και γίνονται υπερπαραγωγές. Θεωρώ ότι είναι πολύ κιτς, δεν μας αφορούν, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα στην ελληνική τηλεόραση βλέπεις τούρκικες ιστορίες για όλα τα γούστα. Οι Τούρκοι έκαναν παραγωγές με έξυπνο τρόπο, απλό και κατανοητό.
 
Mε αφορμή την απαγόρευση της παράστασης συναδέλφου σας από το Δήμο Αγρινίου, με το πρόσχημα  μιας σκηνής όπου εμφανίζονται ημίγυμνοι υπήρξαν πολλά σχόλια γι αυτήν την απόφαση του δημάρχου Παύλου Μοσχολιού.  Πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να δεκτεί παραστάσεις με τέτοιες σκηνές ?
 
Δεν το καταλαβαίνω, το έμαθα πρόσφατα και λυπάμαι που γίνεται στην πόλη που μεγάλωσα. Λυπάμαι που απαγορεύεται μια παράσταση επειδή οι ηθοποιοί εμφανίζονται με μαγιό.
 
Θεωρείτε ότι η ελληνική κοινωνία είναι πουριτανή ?
 
Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πουριτανοί και επικρατεί το "φαίνεσθαι". Και στην Αμερική όμως συμβαίνει αυτό. Απλά σε μια τέτοια εποχή που ζούμε δεν είναι δυνατόν να μας πειράζει που θα παίξουν με μαγιό. Το έργο είναι πάρα πολύ ωραίο και η παράσταση είναι πολύ καλή.
 
Πώς θα το αντιμετωπίζατε αν σας απαγόρευε ένας Δήμος να δώσετε παράσταση ?
 
Το θεωρώ φασιστικό να απαγορεύεις την προβολή μιας παράστασης και να μην αφήνεις τον κόσμο να το κρίνει αν του αρέσει ή όχι.
 
Τι σημαίνει για 'σας ελευθερία ?
 
Η ελευθερία είναι θέμα μυαλού, έχει να κάνει με την σκέψη μας, και είναι πολύ δύσκολο να αισθάνεται κανείς ελεύθερος. Χρειάζεται τρομερή παιδεία και καλλιέργεια.
 
Ξεκινάτε σήμερα την περιοδεία σας με πρώτο σταθμό το Αγρίνιο. Γιατί επιλέξατε το Αγρίνιο ? 
 
Το Αγρίνιο είναι η πόλη μου. Παρόλο που έχω φύγει εδώ και πολλά χρόνια και δεν το επισκέπτομαι συχνά, 
είναι οι γονείς μου εδώ, εδώ έχω μεγαλώσει, και έχω παιδικές αναμνήσεις. Είμαι πολύ συγκινημένος που παίζω εδώ. Έχω παίξει στο παρελθόν στο Αγρίνιο αλλά όχι με δικό μου έργο. Δεν είναι το ίδιο με αυτή τη φορά. Ήθελα να ξεκινήσω από εδώ, ίσως γιατί είναι οι γονείς μου και οι φίλοι μου εδώ και μου δίνουν πολλή θετική ενέργεια.
 
Σε ποιες πόλεις θα συνεχίσετε τις παραστάσεις?
 
Στις 6, 7 και 8 Ιουλίου παίζουμε στη Χίο, στις 10 Ιουλίου παίζουμε στο κάστρο της Καβάλας, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και μετά στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στο Πήλιο.
 
Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον χειμώνα ?
 
Τον χειμώνα θα είμαι στο Θέατρο Ακροπόλ, στην Ιπποκράτους, στο "ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ" του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Με τις Νένα Μεντή, Μάρω Κοντού, Γωγώ Μπρέμπου, Άννα Μονογιού, Κατερίνα Λέχου και Μαρίνα Ψάλτη. Και στην τηλεόραση θα εμφανίζομαι στην τηλεοπτική σειρά "Κλεμμένα όνειρα".
 
Ευχαριστούμε πολύ
Και εγώ ευχαριστώ
 
Η θεατρική παράσταση ΤΟ ΤΑΒΛΙ συνάντησε επιτυχία χτες στο Δημοτικό πάρκο Αγρινίου, με τους Αγρινιώτες θεατές να μένουν ευχαριστημένοι από το έργο και τους συντελεστές.