20Οκτώβριος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Β. Παπασάϊκα

Μια ιδιαίτερη έκδοση, το βιβλίο με τίτλο «ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ» του γλύπτη Βασίλη Παπασάϊκα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Γεννημένος στο Καινούριο του Δήμου Αγρινίου, σπούδασε σχέδιο κοντά στον Βρασίδα Βλαχόπουλο και γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών από το 1979-1984. Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πολλά μνημειακά του έργα κοσμούν δημόσιους χώρους ανά την Ελλάδα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη μακρά πορεία που έχει διαγράψει ο Βασίλης Παπασάϊκας στην εικαστική σκηνή και υπογράμμισε ότι είναι μια ιδιαίτερη και ταλαντούχα μορφή στον χώρο των εικαστικών και ιδιαίτερα στη γλυπτική «Είναι μεγάλη τιμή για μας η συνεργασία με τον Βασίλη Παπασάϊκα, ενός γλύπτη που έχει κερδίσει με τη δουλειά του την διεθνή αναγνώριση. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας αφού πλήθος από τα μνημειακά έργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου.

papasaikas-1

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου καλωσόρισε το κοινό και στην ομιλία της, ανέφερε «είναι μεγάλη τιμή για το Αγρίνιο η εκδήλωση αυτή, διότι μας δίδεται η δυνατότητα να παρουσιάζουμε πνευματικούς ανθρώπους, ανθρώπους που με το δικό τους πολυδιάστατο έργο μας δίνουν πνευματική ανάταση. Πιστεύω ότι τέτοιες λαμπρές προσωπικότητες ιδιαίτερα στις μέρες μας έχουν μεγάλη αξία όχι μόνο να έχουμε την τιμή να τις παρουσιάζουμε, αλλά πολύ περισσότερο να τους μελετούμε. Σε αυτή τη θέση κατατάσσουμε τον Βασίλη Παπασάϊκα, έναν γνώριμο από τα παλιά» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.

Η έκδοση, που παρουσιάστηκε από την κα. Βάσω Κυριαζάκου, περιέχει τριάντα σχέδια του Βασίλη Παπασάϊκα από τα παιδικά και σπουδαστικά του χρόνια μέχρι και σήμερα με θέματα αναλόγως επιλεγμένα. Τα μισά περίπου από τα σχέδια, τα σπουδαστικά δηλαδή, είναι με την τεχνική primavista, τεχνική κατά την οποία ο καλλιτέχνης – σπουδαστής απαγορεύετε να σβήσει (χωρίς σβηστήρα). Τα πιο ύστερα σχέδια είναι εικόνες προσώπων του στενού του περιβάλλοντος και τοπία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλία.Όλα αυτά έχουν τοποθετηθεί ως συνοδά στον κύριο άξονα του Βιβλίου, ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια του να αγγίξει για πρώτη φορά την φιλοσοφία. Είναι δηλαδή μικρά φιλοσοφικά κείμενα που πραγματεύονται τα πνευματικά βάθρα πάνω στα οποία κατά την άποψή του οφείλουν να εδράζονται οι εικαστικές τέχνες στην πατρίδα μας.

papasaikas-2

Ο Βασίλης Παπασάϊκας στο βιβλίο του ξετυλίγει τις απόψεις του, χρησιμοποιώντας τη δική του γλωσσική έκφραση, αποδεικνύοντας πως η γλώσσα είναι διαχρονικά ολοζώντανη όταν δεν πεισμώνουμε πίσω από δογματικές θεωρίες, που μας θέλουν οπαδούς της μιας ή της άλλης "καθαρότητας" και όπως τόνισε « ιχνογραφεί την Τέχνη του μέσα από μικρές "Συντάξεις και Σχέδια"».

Σημείωσε δε, ότι μεταφέρει στο χαρτί συμπυκνωμένους συλλογισμούς και νοήματα που τον απασχόλησαν ταυτόχρονα με την δημιουργική πράξη. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία αναλύθηκε η σχέση τέχνης και φιλοσοφίας και ο κ. Παπασάϊκας περιέγραψε ακριβώς το φιλοσοφικό φάσμα, το οποίο υπαγορεύει και οδηγεί κάθε του προσπάθεια για την επίτευξη του εικασμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φίλο και δάσκαλο του Χρήστο Καπράλο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με την υποστήριξη των εκδόσεων Γαβριηλίδη και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος Αγρινιωτών οι οποίοι τίμησαν το γνωστό και έναν από τους σημαντικούς γλύπτες της εποχής μας, Βασίλη Παπασάϊκα με την παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα.Προσθήκη σχολίου