18Μάρτιος2018

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
13 Δεκεμβρίου 2014 Γράφτηκε από την 

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Δημοσθένη Κοκκινίδη [φωτό-video]

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημοσθένη Κοκκινίδη με θέμα την Οδύσσεια πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα στις 19.00μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Περίπου πενήντα έργα, τα περισσότερα μικρών διαστάσεων, του καλλιτέχνη με θέμα την Οδύσσεια, παρουσιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

IMG 4562

IMG 4565

IMG 4566

IMG 4567

 

IMG 4570


 

Ο διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης και ζωγράφος κος Χρ. Γαρουφαλής, ανέφερε πως η έκθεση αυτή του Δημοσθένη Κοκκινίδη, αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενός από τα πιο έμπειρα και υψηλής αισθητικής πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον καλλιτέχνη για την δωρεά του έργου του προς την Δημοτική Πινακοθήκη και να χαρακτηρίσει την παρουσία του καλλιτέχνη ως εξαιρετική τιμή για την πόλη μας. Για την Δημοτική Πινακοθήκη η οποία κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας, ο κος Γαρουφαλής τη χαρακτήρισε κύτταρο πολιτισμού, που για άλλους ήταν παρανοϊκή ιδέα, αλλά μπορεί να αναδειχθεί σε εποχές οικονομικών ελλειμάτων το δικό μας πολιτιστικό πλεόνασμα, και να γίνει " οδοδείκτης για όσους νοσταλγούν άλλους προορισμούς ".

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ.Παπαναστασίου, ευχαρίστησε τον κο Γαρουφαλή καθώς και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, όπως επίσης το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τους εθελοντές που στηρίζουν την προσπάθεια για να αναδειχθεί με στοχευμένες δράσεις ο πολιτισμός και η εξωστρέφεια σε αυτόν τον τόπο.

Ο καλλιτέχνης Δημοσθένης Κοκκινίδης στη συνέχεια, στη σύντομη ομιλία του έδειξε ενθουσιασμένος με τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ενώ για το έργο του θέμα την Οδύσσεια, ξεκίνησε μέσα του όταν σε πολύ μικρή ηλικία άκουσε την αφήγηση της Οδύσσειας, που τον συγκίνησε βαθιά. Η αφορμή όμως που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη και εμπαθή ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημήτρης Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο πάνω από είκοσι χρόνια, η συνεργασία εκείνη που δεν τελεσφόρησε ποτέ, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο που εκδόθηκε με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου) για τον οποίον ο Δ. Ν. Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και τον ωριμότερο ίσως απόλογο του μεταφραστικού του έργου.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης κος Διον.Καψάλης, η υποδιευθύντρια των πολιτιστικών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης κα Όλγα Δροσινού, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μ.Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Π. Τσιχριτζής, η κα Ανθούλα Μακρή και αρκετός κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση για να απολαύσει τα έργα του καλλιτέχνη.

IMG 4572

IMG 4575

IMG 4581

IMG 4615

IMG 4629

IMG 4596

IMG 4601

IMG 4584

IMG 4594

IMG 4610

IMG 4624

 

IMG 4633

Λίγα λόγια για τα έργα του | Η συγκομιδή αυτή είναι καρπός συνεχούς και επίμονης ζωγραφικής δουλειάς είκοσι ετών: ένα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν προόδω, που με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, ενός σύνθετου και αρτιωμένου ζωγραφικού κόσμου, όπου η λαχτάρα του νόστου συνυφαίνεται με την άγρια ομορφιά του ταξιδιού.

Η γοητεία που άσκησαν οι περιπέτειες του Οδυσσέα στον Κοκκινίδη ανάγεται στην παιδική ηλικία του ζωγράφου. Η αφορμή όμως που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη και εμπαθή ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημήτρης Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο πάνω από είκοσι χρόνια, η συνεργασία εκείνη που δεν τελεσφόρησε ποτέ, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο που εκδόθηκε με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου) για τον οποίον ο Δ. Ν. Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και τον ωριμότερο ίσως απόλογο του μεταφραστικού του έργου.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη | Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Για δύο χρόνια φοίτησε στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο Άγιος Όρος (1958), όπου μελετά βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Λαμβάνει διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958).
Από το 1959 μέχρι το 1961 είναι υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α’» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). Το 1975 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέγεται καθηγητής (1976) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Διετέλεσε πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, από το 1997. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Αθήνας.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ, ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ , Ζωγραφικό δοκίμιο, ΚΕΙΜΕΝΑ: Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 πμ – 1.30 μμ και 6 – 8.30 μμ
Κυριακή 10.30 πμ – 1.30 μμ, Δευτέρα κλειστά.
Επισκέψεις σχολείων κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Πληροφορίες: 26413 60316, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

IMG 4585

IMG 4587

IMG 4589

IMG 4606

IMG 4619

IMG 4626

IMG 4632

IMG 4591