22Νοέμβριος2017

ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
12 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδιά και αθλητισμός

Άρθρο του Ηλία Τσιάντη Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές.

Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία και τη γνωστή παγίδα 'καναπές - τηλεόραση - ψυγείο'. Μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας (τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή), όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης, και βοηθά στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών.

Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.
Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με τη συμμετοχή στα αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Είναι μια ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.

Ο ρόλος των γονέων
Η στάση των γονέων και του αθλητικού σωματείου μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς θα βιώσουν αυτήν την εμπειρία τα παιδιά και κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα στη χαρά της συμμετοχής ή στην πίκρα της ήττας.
Σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου αθλήματος, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δεξιότητες του παιδιού. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμη τις κινητικές δεξιότητες και την απαραίτητη προσοχή για να ασχοληθούν με οργανωμένα αθλήματα. Αντίστοιχα, σε παιδιά που δε συμπαθούν τα σπορ είναι σημαντική η συζήτηση για τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και η διερεύνηση των ανησυχιών του παιδιού και η προσφορά εναλλακτικών επιλογών άθλησης μέχρι να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Οι γονείς μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους, να παρακολουθούν και να σχολιάζουν τις δραστηριότητές τους καθώς και να αθλούνται μαζί τους. Καλό είναι να διατηρούν ρεαλιστικές προσδοκίες για την εξέλιξη και τις επιδόσεις του παιδιού και να δίνουν έμφαση στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του αθλήματος, να το επαινούν για την προσπάθεια και να το ενθαρρύνουν στην περίπτωση αποτυχίας. Επίσης, με το παράδειγμά τους μπορούν να διδάξουν τη σωστή αθλητική συμπεριφορά, τη διατήρηση της ψυχραιμίας σε καλές και κακές στιγμές και το σεβασμό προς τους αντιπάλους. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους προπονητές και τους άλλους γονείς, για να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες άσκησης και την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στα παιδιά.

Μήπως τελικά ο αθλητισμός δεν είναι μόνο άσκηση σώματος αλλά και εξάσκηση σε δεξιότητες ζωής;


Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το ΜΠΑΣΚΕΤ ή το ΧΑΝΜΠΟΛ ή το ΒΟΛΛΕΫ. Μέσα από την επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα τα παιδιά και οι έφηβοι ασκούν το σώμα τους, δυναμώνουν τους μυς, χάνουν περιττό βάρος, αποκτούν καλή φυσική κατάσταση και  μαθαίνουν εμπειρικά τα μέρη του σώματός τους.

Πέρα όμως από αυτά τα οφέλη, που όλοι ξέρουμε, οι αθλητές ασκούνται σε δεξιότητες ζωής που αργότερα χρησιμεύουν ως «εργαλεία» και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους. Για να δούμε ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες:

Αυτοπεποίθηση – τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το σώμα τους, το παρατηρούν να αλλάζει, να δυναμώνει και δημιουργούν μια θετικότερη και πιο ολόκληρη εικόνα για τον εαυτό τους. Ειδικά, για έναν έφηβο/η ο οποίος βλέπει το σώμα του να μεταμορφώνεται καθημερινά (εμφάνιση τριχοφυίας, αύξηση σωματικού βάρους, διόγκωση των μαστών κτλ) η επαφή με κάποιο άθλημα τον βοηθά να φροντίσει το σώμα του, να εξελίξει τις δυνατότητες που αυτό έχει και τελικά να ασκήσει έναν έλεγχο πάνω σ’ένα σώμα που διαρκώς αλλάζει.
Προσθήκη σχολίου